укр / ENG / pol

ПАМ’ЯТІ НЕБЕСНОЇ СОТНІ – ПРО ВИСТАВУ «МАЙДАН ІНФЕРНО»

20 лютого о 16.00 відбулась прем'єра франко-української вистави МАЙДАН ІНФЕРНО / MAIDAN INFERNO за п’єсою Неди Нежданої у Києві (Український дім). Це вулична містерія про Революцію Гідності в постановці французького режисера Клемана Перетятка і французького сценографа Жульєна Шолла з українськими акторами. Дніпровський театр Драміком спільно з театральною компанією «Колапс» за підтримки м. Ліон у рамках угоди з Паризьким Французьким інститутом, Національного Центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса. Національного Музею Революції Гідності.

«Майдан живий, як ритм мого серця», - каже юна Аня, шукаючи коханого Ореста, зниклого після побиття Беркутом. Революція Гідності постає через долю двох молодих революціонерів та інших учасників Майдану від «кривавої суботи» до вторгнення Росії в Україну. У виставі історія кохання юної пари переростає в глобальне дійство, яке поєднує драматичний театр і маріонетки. Постановка презентує інтервенційний театр, документальний, віртуальний і містеріальний. У реальних епізодах діють герої Майдану: студентка-філолог, альпініст, музикант, охоронець, журналістка, медсестра, священик. У комп’ютерних постає багатоликий театральний Facebook. Це спроба осмислення найбільшого перетворення в історії України ХХІ ст. очима звичайних людей. Адже Майдан попри все переміг, став індикатором зміни свідомості та нової епохи.

Маріонетки: Віталій Голуб, Клеман Перетятко (Україна-Франція)

Актори Дніпровського академічного театру драми та комедії:
Артур Опрятний, Анжеліка Ніколаєва, Соня Пиріг, Юрій Захаров, Влад Лєбедєв, Валерія Лагода, Олександра Верстюк, Зубчик Валерій.

Директор-художній керівник - Сергій Мазаний (Україна).

Більше про подію: «Пекло, що рятує: як іноземці осмислюють події Майдану у мистецтві».

1