укр / ENG / pol

НЦТМ ім.Леся Курбаса

Асоціація Актуального Танцю

“Жорстокість можливості”

Перформанс інсталяція

TanzLaboratorium


.“.. на рівні виконання, це – не та жорстокість, яку ми можемо застосовувати один до одного, але багато жахливіша і необхідніша жорстокість, яку речі можуть застосувати щодо нас. Ми не вільні. І небо може все ще впасти на наші голови. І театр був створений, щоб навчити нас цього в першу чергу".
Антонен Арто


TanzLaboratorium створив цикл перформансів, присвячених трьом впливовим театральним режисерам XXст. (Лесю Курбасу, Всеволоду Мейєрхольду та Антонену Арто), їхнім ідеям, страхам та смерті.

“Жорстокість можливості” – робота, яка відображає наше сприйняття “алхімії театру” А.Арто. Ця робота має форму перформансу-інсталяції, де головна роль належить сприйняттю глядача, в той час як актори існують у ситуації само-інстальованих об’єктів. Ми віримо, що мистецтво сьогодні може тільки говорити про неможливість мистецтва; інсталяція – це спроба мати справу з неможливістю говорити про те, що не може бути зображене або симульоване, що завжди залишається потенціальністю зусилля, жорстокістю можливості.


«Бути потенційним означає: бути своєю власною відсутністю, існувати відносно своєї власної нездатності. Істоти, які існують у режимі потенціальності, є здатними на свою власну ім-потенціальність і лише в цьому випадку вони стають потенціальними.»

Джорджо Агамбен


 

2