укр / ENG / pol

ТЕАТР КОРИФЕЇВ - ПРЕДТЕЧА УКРАЇНСЬКОГО ТЕАТРАЛЬНОГО АВАНГАРДУ(?)

Конференцію було проведено під час XXX Всеукраїнського свята театрального мистецтва "Вересневі самоцвіти" (спільний проект з арт-агенцією "Мистецьке Березілля").
"Коли задумувалась ця конференція, її тема звучала занадто радикально - адже до цього часу українське театрознавство ставилось до корифеїв з тією культово-лакувальною увагою, яка, на нашу думку, заважає їм жити. Треба "розкомплексовувати" і тему, і саме театрознавство. Так виникла тема: "Театр корифеїв як предтеча авангарду (?)"... Знак запитання тут не зайвий. Він засвідчує толерантність до різних наукових підходів, передусім традиційних, а також "захищає" тему від можливої - за умов пошуку і перших спроб - невдачі. Етика для нас не менш важлива, аніж коректність наукового аргументу" (зі вступного слова). У конференції брали участь театрознавці, літературознавці та культурологи Києва, Кіровограда, Харкова та Сум. На думку багатьох учасників, конференція, як і фестиваль загалом, зафіксувала певний рух "від центру", що було відзначено як позитивна тенденція.
Успіх мала доповідь Валерія Панасюка "Назар Підкова - український батько російських оберіутів", яка викликала експресивну реакцію залу. Конференція засвідчила принциповий поворот до "ризику" у театрознавстві.
Матеріали конференції надруковані в №2 часопису "Мистецьке Березілля: вчора, сьогодні, завтра".